Вагітна жінка не повинна вживати алкоголь — загальновідомий і незаперечний факт. Куди менш відомо те, наскільки небезпечний алкоголь для репродуктивної функції жінок і чоловіків, яким пити начебто і не заборонено.
Глобальна проблема
За різними оцінками, від 10 до 15% пар страждають від безпліддя. Останнім часом фахівці-репродуктологи відводять факторів способу життя ключову роль в розвитку безпліддя, і вживання алкоголю фігурує серед них поміж перших.
Насправді, небезпечно недооцінювати вплив алкоголю на фертильність представників як слабкої, так і сильної статі: звичка регулярно випивати, нехай навіть і в невеликих дозах, вражає в організмі людини відразу кілька «мішеней». І в результаті значно знижує шанси стати татом чи мамою.
Гормональні «збої»
Частково цей зв’язок можна пояснити тим, що алкоголь впливає на рівень гормонів. Зокрема, як у чоловіків, так і у жінок, приймання етанолу стимулює викид кортизолу, який хоч і опосередковано, але вкрай негативно впливає на їхню здатність до розмноження.
М’яко кажучи, непомірне вживання алкоголю, справляє негативний вплив на функцію менструального циклу, викликаючи ряд порушень жіночої репродуктивної системи, включаючи спорадичну ановуляцію.
Плюс, як багатьом відомо, у сильної половини людства, алкоголь провокує зниження рівня тестостерону, підвищуючи при цьому рівень естрогенів. Причому це стосується не тільки любителів пива (цей напій містить сполуки, подібні до жіночих статевих гормонів): під час вживання будь-якого спиртного в організмі чоловіка збільшується активність ферменту ароматази, який перетворює «вільний» тестостерон в крові в естрогени.
Метаболічні порушення
Крім ендокринних порушень, алкоголь знижує біодоступність вітамінів, зокрема вітамінів групи В (практично неможливо зустріти пацієнта з хронічною алкогольною інтоксикацією без клінічно вираженого гіповітамінозу групи В), аскорбінової кислоти, а також деяких мінералів — фосфору і цинку. З огляду на те, що без достатнього цинку нормальний сперматогенез неможливий, а вітаміни групи В беруть участь у всіх видах обміну (перш за все, білкового), то логічний ланцюжок можна запросто продовжити: немає необхідних нутрієнтів — не виробляється достатня для запліднення кількість сперми. Погіршується й її якість, і чим вище рівень споживання алкоголю — тим швидше прогресує погіршення якості сперми.
Дослідження, проведені нещодавно, підтвердили, що у жодного з чоловіків, що зловживають спиртними напоями, не було нормальних параметрів спермограми — їм були властиві різні порушення, що призводять до чоловічого безпліддя (астенозооспермія, тератозооспермія, олигозооспермія або комплекс цих порушень). Подальший аналіз показав, що кількість споживаних спиртних напоїв в день позитивно корелює з усіма цими трьома змінними.
Відлякує «лелеку»
Також споживання алкоголю, на цей раз жінками, пов’язане зі збільшенням терміну, протягом якого настає зачаття. Іншими словами, пристрасть до спиртного може відтягнути наступ довгоочікуваної вагітності. Кілька років тому було проведено цікаве дослідження за цією темою: данські вчені вирішили простежити, як же все-таки впливає алкоголь на здатність завагітніти.
В результаті з’ясувалося, що жінкам, які вживали алкоголь на регулярній основі, потрібно більше часу, щоб завагітніти природним шляхом. При цьому таких учасниць ніяк не можна було звинуватити в пристрасті до випивки: при більш детальних підрахунках з’ясувалося, що всього півпляшки вина в тиждень на 18% знижує вірогідність зачаття.
До того ж жінкам, які намагаються завести дитину, важливо враховувати й інші ризики. Так, оскільки протягом перших кількох тижнів після зачаття плід особливо вразливий до етанолу, для жінок, які активно намагаються завагітніти, було б розумним повністю утримуватися від вживання алкоголю в цей період.
Отруйне зілля
Здатність алкоголю викликати небажані зміни практично у всіх органах і системах обумовлена його хімічними властивостями й особливостями його біотрансформації. Молекула етанолу легко проникає в усі тканини та через всі бар’єри. Здатність розчинятися в жирах дозволяє етанолу вбудовуватися в клітинні мембрани й, з одного боку, змінювати їх структуру, з іншого — впливати на білки клітинних мембран, порушуючи їх функції.
З іншого боку, участь етанолу в енергетичних процесах призводить до порушення окисно-відновного потенціалу клітини й одночасного порушення обміну білків, жирів і вуглеводів. Значно знижується синтез білка. Звичайно ж, це не може не відбитися на жіночій або чоловічій фертильності!
Слід також зазначити, що утворений в результаті окислення етанолу ацетальдегід має високу токсичність. Пошкодження органів репродуктивної системи обумовлено властивостями не тільки етанолу, а й ацетальдегіду.
Група ризику
При цьому спиртні напої небезпечніше для слабкої статі. Більш високу концентрацію етанолу в крові у жінок в порівнянні з чоловіками (за умови вживання однакової дози), можна пояснити не тільки великим відсотком всмоктування випитого алкоголю, але і двома додатковими факторами. По-перше, естрогени, взаємодіючи з метаболітами етанолу, пролонгують тим самим їхню концентрацію в крові. По-друге, більш низька маса тіла і менший вміст води в жіночому організмі зменшує обсяг розподілу етанолу, що також підвищує його концентрацію в крові. Тому алкоголь для жінок куди більш токсичний.